Chat

Gate gate parasamgate bodisvaha

Mede-zenners, willen jullie iets meedelen dan kan dat hier.
Let op: De berichten zijn niet afgeschermd en zijn dan ook buiten de zengroep leesbaar.

 • Je verlaten op je eigen buddhanatuur, Hsin-hsin Ming
  vert. prof Dusan Pajin Onvoorleesbaar zowel door zijn lengte als door het ontbreken van een goede nederlandse vertaling mag dit geschrift door de sociale distantie nu als leesstuk. Allereerst: dit is een geliefde tekst die in Zenkloosters in Japan wordt gereciteerd. Aan Seng Ts’an (die stierf in 606), de derde in de lijn van Bodhidharma … Lees “Je verlaten op je eigen buddhanatuur, Hsin-hsin Ming” verder
 • Maandag 25 mei — Über die Geduld
  De laatste weken van “huidhonger” dacht ik (Bert) steeds aan de zen beoefening en heb ik gezocht naar een tekst met dat thema. Het toeval wilde dat de bibliotheek weer min of meer openging en meldde dat het boek “Het verborgen licht” dat ik gereserveerd had was aangekomen. Het eerste verhaal dat ik daarin aankruiste om te lezen was het verhaal over de oude vrouw die de kluizenaarshut in brand stak…
 • Maandag, 4 mei — de Geloften van de Bodhisattva
  Als tekst is Peggy gekomen met de derde Gelofte van de Bodhisattva.
 • Fragmenten lezing André vd Braak
  Nu het niet mogelijk is om samen te komen om te mediteren, is de zengroep van André vd Braak overgestapt op digitale bijeenkomsten. Miriam heeft er 2 bijgewoond en aantekeningen gemaakt. Deze zijn hier te vinden.
 • Maandag 20 april – Kwan Yin
  Kwan Yin, een gedicht van J.C. van Schagen

8 gedachten over “Chat”

 1. Dit weekend zouden we met een deel van onze. groep in Doetinchem zijn geweest.
  Jammer, maar dat doen we dan later. Gelukkig hebben wij onze maandagavondzit-op-afstand, en zijn vanaf vorige week de dinsdagavonden bij André te volgen via aanmelding bij
  https://www.avdbraak.nl/zeninbaarn. Ik zal een keer een versagje op onze site zetten.
  Liefs uit Borne! Miriam

 2. Dinsdag 28-4- 2020 overleed Zr. Elisabeth Dinissen Roshi (1927-2020). Zij was de eerste vrouwelijke dharma opvolger van Ton Lathouwers. In 2002 gaf hij haar transmissie tot Zenmeester met de naam ‘Licht van openheid en vrijheid’. De Maha Karuna Ch’an heeft een interview met haar gepubliceerd.

 3. Test. Lieve Allen Dit is mijn 3e poging iets op de Chat te schrijven Het lukt me niet Hoe gaat het jullie ????Ik mis jullie !!!!!!!! Laat wat horen op de Chat dan weet ik dat jullie er nog zijn … Hebben jullie ook geluisterd naar Andre en Ton?? Wat worden we verwend on line he? H et stille leven bevalt me goed Genieten van natuur wandelen en lezen en mediteren Ik kan zo het klooster. Intreden…. Nu weer een poging gewaagd En wegsturen Hoop dat jullie. Reageren liefs Lieke”

  Test

 4. Hallo Lieke, jouw test-chat is goed overgekomen. Ja, de rust en stilte buiten in dit coronatijdperk bevalt mij zeer goed. Ik heb meer tijd voor verdieping: wat langer nadenken over een gelezen boek, een film. Teksten dringen dieper door omdat ‘meer tijd’ die ruimte geeft. Ik zeg: geniet van komend weekend.

 5. Hier ook Miriam.
  Gelijksoortige vrede met de grotere rust en ruimte en schone wegen en lucht.

  Ben blij met http://www.3onow.nl en de avonden van Andre bij zeninbaarn, inspirerend en steunend! Ik zag dinsdag j.l. dat ook Lieke, Theo en Ailien luisterden
  A.s. donderdag 21 mei spreekt Andre bij 30now. Na een akelige hack is het alleen toegankelijk met een code die je 12 uur van tevoren krijgt als je je (gratis) aanmeldt bij http://www.30now.nl. Op tijd doen!

  Maar al dat online kan toch niet op tegen zitten en spreken live met jullie ❤️ ! Miriam

 6. Op mijn werktafel ligt ‘Het Zen-boekje’ (afm. 4,5x6x3). Bij het begin van iedere dag sla ik het willekeurig open. Vanochtend las ik: ‘Je enige plicht is het kennen van je eigen, oorspronkelijke gezicht. Dat heet onafhankelijkheid; de geest is helder en vrij . Als je zegt dat er een bepaalde leer of patriarchaat is, kom je bedrogen uit. Kijk simpelweg in je hart, daar is een transcendentale helderheid. Wees simpelweg niet hebzuchtig en afhankelijk, dan verkrijg je meteen zekerheid’. Tekst van Yen-T’ou (828-887) leerling van Ganto (828-887) Chinese zenmeester in het oude Yantou Klooster in Ezhou.

 7. Dank Marijke!
  Zo simpel kan het soms zijn, al is het daarmee niet gemakkelijk per se om zo’n eenvoud ook te ‘leven’….. En soms zit de zekerheid in het leven en aanvaarden van de ónzekerheid- zoals wij in deze coronatijd ook weer merken.
  Dapper gaan wij voort met het zoeken van ons oorspronkelijk gezicht. In de spiegel, in ons hart, tijdens de meditatie, op de fiets. En het is rijk dat wij tochtgenoten hebben – die wij nu een tijdje niet zien, maar wel in onze buurt weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.